srijeda, 7. lipnja 2023.

Kroz vrtove i povijest

 

Kroz vrtove i povijest




Zanimljiva šetnja gradom u organizaciji PD Kamenjak gdje smo prošli uz neke povjesne lokalitete i manje poznatu zelenu oazu sa vrtovima.
Krenuli smo iz centra grada preko stare Tarsatice gdje je djelomično očuvan rimski luk, Arco romano koji je bio ulaz u principij i neki ostaci kastruma.


Tarsatica, municipij već u 1.st. postaje i centar prokuratorske provincije Liburnije (od rijeke Raše do Krke) u trećoj četvrtini II. st. Prvi guverner (procurator centenarius) je bio Lucije Artorije Kast (postoje teorije da je on legendarni kralj Artur pošto je službovao u Britaniji neko vrijeme). (Wikipedia).


Okupili smo se svi kod katedrale sv. Vida i kad je naš vodič počeo pričati o nastavku puta došao je brzo turistički vodič jedne veće grupe koja je stizala pred crkvu i rekao nam je da ne pričamo jer samo on ima pravo pričati pa smo se pokupili i nastavili pričati na početku strme Kalvarije.

Katedrala sv. Vida u Rijeci je sagrađena kao samostanska crkva riječkih isusovaca, na mjestu srušene crkvice posvećene zaštitniku Rijeke svetom Vidu a srednjovjekovna Rijeka zvala se po njemu Rika svetoga Vida, lat. Terra Fluminis sancti Viti. Gradnja je počela 15. lipnja 1638. godine i s prekidima je trajala stotinu godina.

Grad Rijeka je skoro cijeli u brdima, ravni dijelovi kao Korzo, Riva, luka, tržnica i drugi je nasipan.
Penjemo se stubama Kalvarija gdje su nekad bile postaje kalvarije i izgleda kako će se obnoviti.


Nailazimo i na ostatke rimskog obrambenog bedema (desno na slici) koji je od današnje Rijeke išao preko Grobniščine, iznad mjesta Studena i preko Prezida u Gorskom kotaru do Slovenije i dalje kojim su se štitili od barbara.



Dolaskom na Kozalu spuštamo se strmom stazom uz nekadašnje vrtove (đardine) od kojih se neki još uvijek koriste.



Pogled prema neboderima Kozale uz koje smo prošli.


Na ovom dijelu je netko rekao kao da smo negdje u planinama Gorskog kotara a ne u gradu.


Ovdje se i iskusan vodič zapitao kako ćemo proći.
Imamo ideju za urediti ovu stazu i približiti je građanima a uz pomoć gradske uprave, kvarta Kozala i nekih sponzora neće biti teško.

Spuštamo se prema Rječini i ostacima industr. kompleksa Hartere, nekad poznate tvornice papira.


Ovdje na zidiću iznad Rječine bio je mali odmor prije strmog uspona Harterskim stubama i nakon prelaska stare Lujzijane i do Trsata a povratak je bio Trsatskim stubama opet do Rječine.


Dvije fotke koje se mogu povećati. Iskapanjem pronađeni ostaci zidova, termi i raznih mozaika na prostoru Starog grada, koji za sada nisu vidljivi. I sa staze pogled na Trsat do kojeg se treba popeti.


Lijep veliki mural na zgradi u Vodovodnoj ulici a ima ih više, kao i na zidovima stare Hartere,


Premetaljke:

NARIČJE
RADI ĐIN
JAKA VRILA
KUL ISKRIM

Križaljkica 'srdašce' u koje treba upisati slova od riječi TARSATICA kako bi se sa slovima sa strane dobile nove riječi.


Proteinski obrok sa gljivama dobro dođe nakon napora.

Nema komentara:

Objavi komentar