petak, 17. srpnja 2020.

Po Vinodolu



   Nakon šetnje po Novom i košnje vrta moram se pripremiti za povratak jer imam i druge obaveze.
 Mislim da sam dobro pokosio kako bi se i psić mogao prošetati i pronjuškati. Još sam nešto počupao i posadio.


 Radić je već pri kraju ali je dobro došao uz bogati porodični ručak.


 Ježić u vrtu mi ne smeta, ali psić voli lajati na njega.


 I bumbari na lavandi dobro dođu.


 Na novljanskom korzu je uz autohtonu žlahtinu posađen i trs žametne črnine, koja se smatra najstarijom sortom na svijetu a došao ju je 2018. g.  posaditi gradonačelnik grada Maribora.


 Iz Novog se po običaju vraćam preko vinodolske doline i usput posjećujem zanimljive objekte. Ovo je stari grad Drivenik, a vjerojatno znate da je želj. stanica Drivenik na najvišoj nadmorskoj visini na pruzi Rijeka - Zagreb, a nalazi se 4-5 km zračne linije od mjesta Drivenik strmo iznad, malo iza vrha Medviđak, najvidljivijem sa mora u Vinodolskim "Alpama".



 Dvije fotke koje se mogu povećati: Centar Novog Vinodolskog i pogled iz daljine na mjesto Grižane i strme griži iznad njega. Vjerojatno znate koji je poznati svjetski minijaturist rođen na području Grižana.



 Za zajutrak goranske borovnice sa breskvom, a nakon bogatog ručka u Novom za večeru u Rijeci je dobro došla lagana maneštra sa heljdom uz razno povrće i začine sa  dodanim maslin. uljem. A ni žmuj žlahtine nije bio za bacit.



 I jedna križaljkica za ljubitelje talijanki, sa strane je označen broj crnih polja.
Vodoravno:
<strong>1</strong>. -Svjetiljka sa žarnom niti. <strong>2</strong>. -Album Drage Mlinarca. <strong>3</strong>. -Selimović. // -Jedan od programskih jezika.
 <strong>4</strong>. -Poznata brit. diskograf. kuća, prestala sa radom 2012. g. // -3,14. <strong>5</strong>. -Kad je napravljeno kako treba, savršeno (razg.).  <strong>6</strong>. -19. i 4. slovo abecede. // -Rastavni veznik.  <strong>7</strong>. - Grad na zapadu Njemačke gdje je Karlo Veliki prenio  sjedište franačkih kraljeva i dao  izgraditi dvor i katedralu. <strong>8</strong>. -Vidi pod 1. okomito.

Okomito:
<strong>1</strong>. -Zajedno sa 8. vodoravno: najstarija vinska sorta na svijetu, kao dar grada Maribora posađena na Novljanskom korzu. <strong>2</strong>. -Slabokrvan čovjek. <strong>3</strong>. -Ime dva otočića  u Kornatskom arhipelagu, ima Veli i Mali. // -Cartoon Network. <strong>4</strong>. -Žensko ime, kr. od Ulrika. // -Jedan od oceana. <strong>5</strong>. -Složeno i okruglo slovo. // -Pelud. <strong>6</strong>. -Žena cara Klaudija i majka cara Nerona (valjda ste gledali seriju 'Ja Klaudije').

 Može jedan križaljkicu a drugi izbaciti uljeza iz ovih pojmova koje treba prvo anagramirati.
 ARMIN, ANORAK, ETNICA, JARAN, NARIČJE, TULSA, VETERAN.
 (Nadam se da mi turisti iz Švicarske, Lihtenštajna, Austrije, Njemačke, Francuske i Nizozemske ne će zamjeriti na ovom izbacivanju. A valjda ne će ni iz BiH.)

Nema komentara:

Objavi komentar